Utstyrsgrupper på sykler – felgbrems

Jeg var tidligere inne på dette med pris, kontra hva man egentlig har behov for på en sykkel. Det er med sykler som med det meste annet, at man får det man betaler for. Men spørsmålet som igjen dukker opp, er hva man har behov for. Et annet viktig spørsmål, er naturlig nok hva man har råd til. Vi skal nå bruke litt tid på å se på litt, av det som finnes av utstyr på en sykkel. Med utstyr i denne omgang, tenker jeg først og fremst på gir og bremser. Bremser er det viktigste du har på sykkelen din, siden det går på din egen og andres sikkerhet. Men merkelig nok er det ikke så mange som tenker slik, det er som regel mest fokus på gir og ikke minst antall gir. Det er et hav av forskjellige systemer og ikke minst kvalitetsnivå, når det kommer til dette feltet. Ikke overraskende er det de billigste modellene, som har det dårligste utstyret. Det er derfor jeg tidligere har sagt, at du bør styre unna det aller billigste. Så la oss starte med å se litt nærmere på, hva du som et minimum bør vite om gir og bremser om du vurderer å handle sykkel.

Shimano trenger ikke bety kvalitet

Nesten uten unntak tror folk at Shimano, er ensbetydende med kvalitet. Dette stemmer ikke. Alle har hørt om Shimano, noe som bransjen bruker for alt det er verdt. Men de rimeligste gruppene til Shimano, kunne like gjerne vært laget av en annen produsent med samme eller bedre kvalitet. Dette gjelder både bremser og gir, men bremser er nok litt mindre komplisert enn hva gir normalt er.

Felgbrems

Felgbrems

Dette er den mest vanlige type sykkelbremsen som finnes på markedet, og du finner den innenfor alle sykkeltyper og i alle prisklasser. Som navnet forteller oss, så er felgen sentral i dette bremsesystemet. Det er en enkel konstruksjon, som går på at bremseklossene legger seg på felgens ytterside – og bremser sykkelen ned. Hvor hardt bremsene tar, avhenger av rytteren sin betjening av bremsehendelene.

Flere modeller

Man skal også huske at denne type bremser, veldig ofte har mindre effekt ved regnvær. Valg av type bremseklosser, er viktig for å kunne si om en felgbrems er god eller ikke. Det samme gjelder naturlig nok riktig justerte bremsewire, og ikke minst at man bytter nedslitte bremseklosser.Denne type brems, finnes også i andre utgaver enn wirestyrte. Om man går opp i pris, kan man få både hydrauliske og faktisk også elektriske felgbremser. Men dette er på de dyrere modellene, og jeg vil nok hevde at wirebremsen holder lenge for de fleste av oss. Dessuten krever den langt mindre vedlikehold, enn de to andre modellene jeg nevnte.

Forskjell fra sykkeltype til sykkeltype

Det er noen av felgbremsene, som brukes på tvers av sykkeltypene. Om du kjøper en mountainbike, hybrid eller cyclocross, er det store muligheter for at du finner samme type felgbrems – innenfor samme prisgruppe av sykler. På hybridsykler kan det forekomme andre modeller, men mountainbike og cyclocross har begge «mountainbike utstyr»Jeg kommer tilbake til mye mer om dette med bremser og gir, i min neste artikkel.

Utstyrsgrupper på sykler – felgbrems

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Rull til toppen

© 2021 STB Racing