Sykkeleventyr rundt i verden – planlegging

Jeg har syklet en del opp gjennom årene, og aller mest er det blitt i Norge – det er kanskje ikke så merkelig. Norge er et flott sykkelland, enten om man velger asfalt, grus eller sti som underlag. Men det er ikke noen tvil om, at det også finnes en rekke andre flotte sykkel-land rundt i verden – hvor man kan få flotte sykkelopplevelser året rundt. På vinteren må man belage seg på å reise et godt stykke av gårde, om man vil ha det godt og varmt. Syd-Europa er ikke alltid så sommerlig på vinteren, om man ikke velger Kanariøyene da. Der er det gode sommertemperaturer hele året, og Mallorca kan også være bra. Men vi skal også se på destinasjoner, som ligger enda lenger av gårde. Så da er det bare å bli med på en liten rundreise, og alt handler så klart om sykkel.

Sør-Øst Asia

Det kan være lurt å sjekke klimakart før man bestemmer seg for både tid og sted, men Asia og kanskje spesielt Sør-Øst Asia har som regel flotte temperaturer året rundt. Under regntiden er det naturlig nok mer nedbør, men det trenger ikke bety at det regner hele tiden – men ofte korte og kraftige regnskurer.

Temperatur og vindforhold

Temperatur og vindforhold

Det er langt mer å tenke på enn det man kanskje skulle tro, når man skal planlegge en langtur på sykkel. Det er som alt annet, at det er individuelt det meste hva man liker og ikke minst hvor godt trent man er – for ikke å snakke om erfaring. Desto mindre erfaring og treningsgrunnlag, desto mer viktig er god planlegging.Men temperatur og vindforhold kan uansett være greit å sjekke litt ut, på vinterstid i Asia ligger temperaturen helt fra 15 til opp mot 40 grader – men svært ofte og svært mange steder ligger på 15-30 grader. Dette er for de fleste en flott temperatur, men vinden er også viktig. De som har syklet en del, vet at det både er tungt og lite motiverende med mange dager i motvind. Det finnes en del kart som viser, hvordan vindretningen normalt er for årstiden i visse områder.

Kvaliteten på veiene

Her spiller det jo en stor rolle hvordan type sykkel man bruker, men typise langtursykler er mest egnet for gode grusveier eller asfalt. Det er ikke å anbefale å bruke MTB-sykkel med knaster og små hjul, med mindre man ikke vet at veiene faktisk krever en slik sykkel.Det er ikke så mange gode oppslagsverk som viser veienes kvalitet eller biltetthet, så her er det litt sjansespill og snakk om å prøve seg frem. Dessuten ligger det mange reisebrev og tips på nettet, fra folk som kanskje har syklet nettopp den samme ruten før.I neste artikkel skal vi se på enda flere sider, av dette med å planlegge langtur på sykkel. Planleggingen er minst halve turen, og det å ha noe å se frem til og glede seg – er nesten like spennende som selve turen. Så da er det bare å glede seg folkens, vi skal bli litt av noen globetrottere før vi er i mål.

Sykkeleventyr rundt i verden – planlegging

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Rull til toppen

© 2021 STB Racing